Urząd Gminy w Starczy poinformował, iż zgodnie z § 26 Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 11 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, woda dostarczana z ujęcia wody w miejscowości Klepaczka jest czasowo poddawana chlorowaniu w celu stabilizacji parametrów.
Chlor wprowadzany jest do wody w postaci podchlorynu sodu (posiada atest PZH) w ilościach minimalnych, nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów wody. Proces jest w sposób ciągły monitorowany.
Efektem towarzyszącym procesowi chlorowania wody może być zmiana jej walorów smakowych i zapachowych niepowodujących zagrożeń natury zdrowotnej.
W celu całkowitej redukcji zawartości chloru wodę należy przegotować.
Ciekawe, dlaczego się zdestabilizowała przy tej głębokości ujęcia?
Jakoś nikt z UG nie poczuwa się do potrzeby udzielenia informacji mieszkańcom nt. przyczyny tej sytuacji.